Zwanger worden na 35: Hoe moeilijk is het echt?
Mogelijks zette je onlangs de stap om een gezin te stichten of besloot je bewust om je eerst op andere aspecten van je leven te focussen alvorens aan kinderen te beginnen. De kans is groot dat iemand in je omgeving je de volgende “goede” raad gaf: “Je kan maar beter voor je 35ste zwanger worden, nadien wordt het beduidend moeilijker.”
Met als gevolg dat je stress- en angstlevels pieken. We moeten ons de vraag stellen of die angst wel gegrond is? Is het wel waar? Hoe moeilijk is het effectief om zwanger te worden nadat je de kaap van 35 jaar bereikt hebt en moet je blijven hopen? Zoals zo vaak is het antwoord complexer dan men denkt.
35 is geen magisch getal
We kunnen onmogelijk een lijn trekken op 35 jaar en zeggen, “nu keldert je vruchtbaarheid”. Het is echter wel zo dat de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt naarmate ze ouder wordt. Zodra je richting de 30 jaar gaat, neemt je fertiliteit geleidelijk af. Dat is volstrekt normaal. Vanaf je 32ste daalt je vruchtbaarheid sneller dan voordien. Deze daling zet zich verder met een nieuwe versnelling rond 37 jaar.
Rond je 40ste is je vruchtbaarheid aanzienlijk gedaald. Je kan echter nog steeds zwanger worden, maar wellicht duurt het langer voor een eicel bevrucht is.
Dit wordt bevestigd door een grote studie waarbij men de zwangerschapspercentages onderzocht bij vrouwen wanneer zij normale seksuele betrekkingen hebben tijdens hun vruchtbaarste dag. Dit zijn de resultaten:
- Vrouwen tussen de 19 en 26 jaar hebben meer dan 50% kans om in verwachting te raken.
- Vrouwen tussen de 27 en 34 jaar hebben iets minder dan 40% kans.
- Vrouwen tussen de 35 en 39 jaar hebben minder dan 30% kans om zwanger te worden op hun vruchtbaarste dag. De kans is slechts half zo groot als bij vrouwen tussen de 19 en 26 jaar.
Met andere woorden: als twintiger heb je iedere maand opnieuw 25% kans om zwanger te worden. Vanaf 40 jaar daalt die kans tot 5%. Maar niets is onmogelijk!
Fertiliteit kan ook op een andere manier bestudeerd worden. Zo kan men nagaan hoelang het gemiddeld duurt tot een vrouw bevrucht is en het kind ter wereld brengt. Dergelijk onderzoek toont volgende resultaten:
- 75% van de 30jarige vrouwen raken binnen het jaar bevrucht, na 4 jaar is dit 91%.
- 66% van de 35jarige vrouwen raken binnen het jaar bevrucht, na 4 jaar is dit 84%.
- Slechts 44% van de 40jarige vrouwen raken bevrucht binnen het jaar, en slechts 64% binnen de 4 jaar.
Ben je jonger dan 35 jaar en ben je na 12 maanden onveilige seks nog steeds niet in verwachting, dan raadt de ASRM, beter gekend als American Society of Reproductive Medicine, aan om je vruchtbaarheid te laten onderzoeken. Ben je ouder van 35 jaar, dan luidt het advies om dit al na 6 maanden te laten controleren.
Het draait om meer dan vruchtbaarheid en zwangerschapsstatistieken.
Het risico op een miskraam, een zware afwijking of doodgeboorte is er altijd, ongeacht je leeftijd. Maar hoe ouder je bent, hoe groter de kans. Een studie toont aan dat bij twintigers 10% van de zwangerschappen eidigt in een miskraam. Vanaf 35 jaar stijgt deze kans tot 18%. Voor vrouwen boven de 40 jaar bedraagt het risico zelfs 34%.
Als veertiger heb je helaas al 40% kans om je baby te verliezen. Let wel, dit betekent dat zo’n 60% de baby wel gezond ter wereld komt. Bij twintigers liggen deze gemiddelden duidelijk lager met slechts 15%. De oorzaak is te vinden bij de kwaliteit en de kwantiteit van de eicellen. Minder kwalitatieve eicellen dragen een hoger risico op chromosoomafwijkingen.
Waarom wordt het zoveel moeilijker om na je 35ste nog zwanger te worden?
Het antwoord is relatief simpel, omdat je minder eicellen hebt. Vrouwen worden geboren met gemiddeld 1 miljoen eicellen. Rond de puberteit blijven er nog zo’n 300.000 – 400.000 eicellen over. Dit aantal daalt stelselmatig. Rond je 35ste heb je nog ongeveer 25.000 eitjes over die geschikt zijn voor bevruchting. Het aantal verschilt van vrouw tot vrouw.
Wanneer je ouder bent, is de kans dat je al een operatie bent ondergaan of een infectie hebt opgelopen groter. Deze kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden door de littekens die ze achterlaten rond de baarmoederhals of de eileiders. Mogelijks liep je een endometriose of een fibroom (myoom of vleesboom) op, waardoor het opnieuw moeilijker kan worden bevrucht te raken.
Met ouder worden merk je bovendien een natuurlijke terugval van het baarmoederhalsslijm, deze speelt een belangrijke rol in de bevruchting. Het baarmoederhalsslijm helpt de zaadcellen tot bij de baarmoederhals, in de baarmoeder en tot in eileiders.
Vanaf 35 jaar, kan ieder jaar de kans op succes beïnvloeden. Merk je problemen? Schakel dan professionele hulp in. Er liggen heel wat opties open: IVF, via een donor, een natuurlijke bevruchting, je eicellen laten invriezen. We hopen dat je ervaring zo vlot mogelijk verloopt.
De leeftijd van de man is ook van belang.
Ook de leeftijd van de man heeft invloed op de kansen om op natuurlijke wijze een kind te verwekken. De mannelijke vruchtbaarheid neemt minder snel af dan die van de vrouw. Desalniettemin zien we dat de fertiliteit bij mannen afneemt wanneer de 40 nakend is. Een studie bracht namelijk aan het licht dat vrouwen tussen de 35 en 39 jaar met een partner die ongeveer even oud is een bevruchtingsgraad hebben van 29%. Wanneer hun partner vijf jaar ouder is, daalt dit tot 18%.
Meerdere factoren beïnvloeden de vruchtbaarheid.
Men probeert je vaak te overtuigen om voor de magische leeftijd van 35 jaar aan kinderen te beginnen. Men kan op voorhand niet voorspellen op welke leeftijd je vruchtbaarheid en die van je partner zal dalen. Het is wel zo dat de kans op bevruchting en een gezonde zwangerschap daalt met de leeftijd.
Conslusie: Er bestaat geen magische formule of leeftijd om het succes van een bevruchting of zwangerschap te garanderen. Het ideale moment om een gezin uit te bouwen is wanneer jij er klaar voor bent. Praat met een fertiliteitsarts over je vragen en twijfels. Zoek de dichtstbijzijnde fertiliteitscentra.
Origineel: “Exactly how hard is it to get pregnant after age 35?”
Fertility Choices. Exactly how hard is it to get pregnant after age 35? Geraadpleegd op 31 maart 2021 via https://fertilitychoices.com
Deel deze blog